Als grootouder speel je vaak een belangrijke rol in het leven van je kleinkinderen. Je bent actief betrokken bij verschillende aspecten van hun leven. Misschien pas je op tijdens incidentele momenten of juist op vaste dagen, wanneer hun ouders aan het werk zijn. Als je kind gaat scheiden, kun jij als grootouder je kleinkinderen een gevoel van stabiliteit, veiligheid en rust bieden. Maar… wat is hiervoor nodig?
Ben zo neutraal mogelijk over de scheiding
Ook jij, als grootouder, wordt geraakt door de scheiding. Misschien heb je de scheiding niet zien aankomen, ben je er ontzettend door overvallen en vind je het heel erg dat je jouw schoonkind minder of niet meer om je heen zult hebben. Het kan ook zijn dat je de partner van jouw kind alles behalve plezierig vond en eigenlijk heel blij bent dat je hem of haar niet meer hoeft te zien. Je voelt opluchting, boosheid, verdriet of zelfs schaamte. Dat mag. De scheiding raakt jou, je eigen kind én je kleinkinderen. Voel je vrij jouw gevoel te delen met je partner, een vriendin of een deskundige.
In het contact met je kleinkinderen is het echter heel belangrijk dat je je neutraal opstelt. Als je kleinkind emoties toont, benoem dan wat je ziet en check zo nodig of jouw waarneming klopt. Geef aan dat het kind mag voelen wat het voelt. Knoop als je daar ruimte voor voelt een gesprekje aan, maar forceer niets. Mocht je kleinkind op zoek zijn naar redenen voor de scheiding, blijf ook dan neutraal. Je kunt bijvoorbeeld bewoordingen gebruiken als ‘papa en mama maakten elkaar niet meer gelukkig’.
Spreek geen kwaad over de andere ouder
Veel grootouders (en andere familieleden en vrienden) hebben de neiging partij te kiezen voor hun eigen kind. Zo werken familiesystemen. Hiermee help je je kleinkind echter niet. Jouw kleinkind is immers ook het kind van de andere ouder. Als je over diegene nare dingen zegt, voelt je kleinkind zich ook afgewezen.
Vergelijk maar eens: jij ziet maar al te goed dat jouw moeder het altijd beter denkt te weten. Op het moment dat jouw partner daar een opmerking over maakt word je toch geraakt. Het is een hele natuurlijke reactie om het voor haar op te nemen, de opmerking te weerleggen of misschien wel lelijk te doen tegen je partner.
Als je het echt nodig vindt om iets negatiefs te zeggen over je voormalige schoonkind, doe dit dan nooit tegen of in het bijzijn van je kleinkind.
Wat wil én kun je bieden?
Veel grootouders zijn in deze tijd nog zeer actief. Ze werken nog, doen vrijwilligerswerk, hebben een tijdrovende hobby of zijn mantelzorger voor hun eigen ouders. Als een van je kinderen gaat scheiden wil je hem of haar misschien zoveel mogelijk bijstaan door de kleinkinderen (meer) op te vangen. Dat is fantastisch. De veiligheid, stabiliteit en rust die thuis op dit moment ontbreekt kun jij juist bieden.
Bedenk echter goed wat haalbaar is voor jou. Communiceer jouw ideeën en mogelijkheden met je partner én met je eigen kind. Er is immers niemand bij gebaat als jij het niet volhoudt of er gedoe ontstaat in de relatie met jouw partner of je eigen kind.
Met deze ‘spelregels’ in gedachten, kun je als grootouder een waardevolle steun zijn tijdens de uitdagende periode van scheiding.
Hopelijk kun je hiermee verder. Mocht je toch nog twijfels of vragen hebben, bel dan 06 26 83 75 06 of mail naar anna@rensenscheidingscoach.nl