De feestdagen komen er weer aan. Op social media en reclames word je overal geconfronteerd met blije, vrolijke, gelukkige en toostende mensen. Toch blijft het voor veel families jaarlijks een zoektocht om de feestdagen zo harmonieus mogelijk in te vullen. Na een scheiding wordt dat er vaak niet gemakkelijker op. Misschien heb jij al haarscherp voor ogen hoe kerst en oud en nieuw er dit jaar uit gaan zien en verheug je je op de tijd die komen gaat. Als je onlangs gescheiden bent, is de kans echter groot dat je als een berg opziet tegen deze laatste weken van het jaar.
Emoties
Misschien ben je boos, omdat je partner wilde scheiden en jij niet. Je kunt je ook heel verdrietig voelen, bijvoorbeeld omdat je zo hard hebt gewerkt om het gezin bij elkaar te houden en je dat toch niet is gelukt. Mogelijk worstel je met een schuldgevoel, omdat je vindt dat je de kinderen door de scheiding een normaal gezinsleven hebt ontnomen. Al deze emoties kunnen je overspoelen en maken dat je niet meer helder kunt denken. Wat zou je deze laatste weken van het jaar graag over willen slaan, maar je beseft maar al te goed dat dat niet mogelijk is.
Hoe ga je de feestdagen verdelen?
Door de scheiding ben je niet meer vanzelfsprekend alle dagen samen met de kinderen. Misschien staat in het ouderschapsplan al hoe de zorgregeling er tijdens de feestdagen uitziet of heb je al met de andere ouder besproken wanneer de kinderen bij jou zijn en wanneer bij de ander.
Misschien is er nog gedoe over, of stel je het gesprek hierover met de andere ouder uit. Als dat zo is, stel jezelf dan in ieder geval deze vragen:
- Waar hebben de kinderen behoefte aan?
- Hoe kun je het aantal wisselmomenten voor de kinderen zo beperkt mogelijk houden?
- Wat heb jij nodig?
- En ja…wat zou de andere ouder willen?
Zorg dat je zo snel mogelijk helderheid krijgt over de verdeling van de feestdagen. Dat zorgt voor houvast en rust bij iedereen!
Nieuwe tradities
Als de verdeling helder is, ontstaat de vraag wat je gaat doen als de kinderen bij jou zijn. Mogelijk waren er in het verleden tradities die jij of de kinderen graag willen voortzetten. Misschien verlang je naar iets nieuws. Onderzoek, als je kinderen daar oud genoeg voor zijn, met je kinderen hoe jullie de komende feestdagen willen invullen. Fijne momenten samen creëer je vooral door iedereen te zien en te horen. Heel kleine en eenvoudige dingen kunnen heel waardevol zijn. Zo ontwikkelen jullie samen nieuwe, fijne tradities.
Wat ga je doen als de kinderen er niet zijn?
Maar wat ga je doen als de kinderen er niet zijn? Dit is vaak nog een veel moeilijkere vraag om een passend antwoord op te vinden. Tijdens de kerstdagen en oud en nieuw hoor je immers niet alleen te zijn…of wel? Vanuit mijn eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat je vooral moet doen wat jou goed doet. De eerste kerst na mijn scheiding waren de kinderen met hun vader op wintersport. Op kerstavond dineerde ik samen met mijn familie. Eerste en tweede kerstdag bracht ik door met mijn trouwe viervoeter. Ik maakte wandelingen, las een goed boek, stak kaarsen aan, luisterde naar mooie muziek, at gezond en dronk een lekker glas wijn. Ondanks mijn verdriet laadde ik tijdens die dagen van dat immens moeilijke en turbulente jaar meer op dan tijdens veel feestdagen daarvóór.
Ik wens je goede feestdagen toe, waarin je durft te voelen, doen én ervaren wat jou goed doet. Mocht je hierover nog graag een keer willen sparren, bel dan 06 26 83 75 06 of mail naar anna@rensencoaching.nl