Kinderen van gescheiden ouders scheiden vaker

Scheiding. Jongeman op voorgrond. jonge vrouw op achtergrond. Man trekt trouwring van zijn vinger.

Een pijnlijke titel… helaas is deze uitspraak door het CBS onderbouwd met harde cijfers. Kinderen van gescheiden ouders lopen twee maal zo veel kans om later ook te scheiden. Als de ouders van beide partners gescheiden zijn is de kans op een ontbinding van de samenlevingsvorm zelfs drie maal zo hoog. Als gescheiden ouder wil je dit eigenlijk niet lezen. Het is confronterend en bijna niet te verdragen. De vraag is echter of deze verhoogde kans op scheiding voortvloeit uit de feitelijke scheiding van ouders of dat er iets anders aan ten grondslag ligt.

Oorzaken voor scheiding
Er worden veel oorzaken genoemd als reden voor een scheiding. Denk aan gebrek aan liefde en intimiteit, ontrouw, communicatieverschillen, veranderende eisen die de komst van kinderen stelt aan een relatie, het meemaken van traumatische ervaringen, huiselijk geweld, verslaving, ontdekking van een andere seksualiteit, uit elkaar gegroeid, onherstelbare inbreuk op vertrouwen, etc. Onder veel van deze redenen schuilt een gebrek aan emotionele verbinding.

Veilige hechting
Om je open te stellen voor verbinding en intimiteit met een ander is vertrouwen nodig. De basis om dit vertrouwen te kunnen ontwikkelen wordt vooral gelegd in de jonge kinderjaren. Dit gebeurt in contact met emotioneel beschikbare ouders of opvoeders. Als dit contact overwegend veilig is ontwikkelt een kind een gezonde hechtingsrelatie met de ouders. Van hieruit voelt het kind zich ook op latere leeftijd veilig en kan het zich hechten en verbinden in andere relaties.

Onveilige hechting
Als een jong kind daarentegen die veiligheid niet heeft mogen ervaren heeft dat effect op zijn gedrag en het aangaan van relaties. Ook de adolescent, en latere volwassene, stelt zich onbewust afstandelijk op, claimt de ander juist of laat een combinatie van beide zien. Vroeg of laat levert dit pijnlijke patronen en spanning op in de partnerrelatie. Sommige stellen lukt het om hier, vaak onder begeleiding van een goede coach of relatietherapeut, zicht op te krijgen. Zij ontwikkelen de vaardigheid om de in de loop van de tijd ontstane patronen te doorbreken. Andere koppels lukt dit niet. Soms is er inmiddels te veel beschadigd en is een scheiding onvermijdelijk.

Doorgeven
Ouders die zich moeilijk hechten en verbinden nemen dit ook mee in de relatie met hun kind. Zo wordt onveilige hechting vaak onbewust doorgegeven van ouder op kind. Volgens het NJI is 30 tot 40 procent van de kinderen onveilig gehecht. Vroeger werd aangenomen dat er aan een eenmaal ontwikkelde hechtingsstijl niets meer te doen was. Gelukkig zijn de ideeën hierover inmiddels veranderd. Ook op latere leeftijd is het mogelijk om middels inzicht in de eigen hechtingsvorm bewust te werken aan ander gedrag en daarmee aan gezondere relaties.

Verandering
Ouders die op relationeel niveau problemen ondervinden doen er goed aan te onderzoeken wat hun eigen aandeel hierin is en waar dit vandaan komt. Dit kan tijdens de relatie, maar zeker ook na het verbreken ervan. Door zicht te krijgen op eigen omgang met onveilige hechting of in de jeugd opgelopen pijn kan herhaling van oude patronen in een nieuwe partnerrelatie worden voorkomen. Last but not least kunnen ook kinderen zich hierdoor veiliger hechten, waardoor ook zij beter in staat zijn zich langdurig te verbinden.

Behoefte aan meer informatie of een gesprek? Bel 06 26 83 75 06 of mail naar anna@rensencoaching.nl

Deel dit bericht

Direct persoonlijk contact

Neem gerust contact op. Ik overleg graag hoe ik je verder kan helpen.

06 26 83 75 06

Bekijk meer berichten

Neem nu contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul het formulier hiernaast in. Je kunt ook altijd bellen of mailen.