Scheiding en rouw

Verdrietige vrouw met handen voor de ogen

Bij rouw wordt vaak gedacht aan pijn en verdriet om het verlies van een dierbare door overlijden. Rouw hoort echter bij elk verlies dat je lijdt. Dat kan baanverlies zijn, verlies van gezondheid, maar ook het verlies van je partner door een scheiding. Bij de start van een relatie, zeker in de verliefdheidsfase, zijn we allemaal verwachtingsvol. We dromen over
gezamenlijk geluk, een gezin en een gezond en lang leven samen tot de dood ons scheidt. De realiteit is vaak anders. We struikelen, vallen en staan weer op. Een aantal van ons valt te vaak en op enig moment lukt het niet meer om op te staan. Een scheiding is onvermijdelijk.

 

Rollercoaster

Op het moment dat het besluit tot scheiden is genomen kom je in een soort rollercoaster terecht. Hoe en wanneer de kinderen te informeren, ouders, familie, vrienden en het verdere netwerk? Er moet een ouderschapsplan worden gemaakt met onder andere de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken voor de kinderen. Wie blijft er mogelijk wonen in de tot dan toe gezamenlijke woning, wie verhuist en waar naartoe? Hypotheken, verzekeringen en alle verdere financiën moeten op orde worden gebracht. Blijft er genoeg over om van te
leven? Misschien moet er worden onderzocht of het mogelijk is meer te werken. Alle bezittingen moeten worden verdeeld, er moeten nieuwe spullen worden aangeschaft, etc. Wat komt er veel over je heen. Noodgedwongen kom je in een overlevingsmodus terecht. Je emoties schieten alle kanten uit, maar je moet door.

 

Boosheid en verdriet

Bij rouw horen heftige gevoelens als boosheid en verdriet. Deze twee emoties horen bij elkaar. Hoe zij zich tot elkaar verhouden kan ik op geen enkele manier mooier verwoorden dan Nadia Bowers:

‘Ik weet dat woede niet houdbaar is,
maar ik ben bang voor het voelen van het verdriet – het is bescherming.
Mijn woede is beheersing en geeft me zeggenschap.
Mijn verdriet weet dat ik over geen van beide beschik.’

Door boosheid te uiten laat je de ander voelen dat je gekwetst bent. Je wilt de ander laten weten dat hij of zij tekort geschoten is. Boosheid is met andere woorden een actieve emotie en dat geeft kracht. Dit in tegenstelling tot verdriet. Als je je verdriet toelaat voel je je juist kwetsbaar. Het verloop ervan is onvoorspelbaar en heel individueel. Soms denk je dat je je pijn wel doorleefd hebt. Toch dient zich zo nu en dan weer een nieuw stukje verdriet aan. 

 

Verdieping van rouw

Vaak ontstaat er pas ruimte voor échte rouw als ‘alles’ geregeld is. Je bent wat vaker alleen en er zijn momenten waarop je even niets hoeft te doen. In plaats van de rust waarnaar je zo verlangde wordt je geconfronteerd met pijnlijke gevoelens. Je rouwt om wie of wat je bent kwijtgeraakt. Misschien rouw je om dat wat je graag had gegeven of ontvangen,
maar waartoe jij of je partner niet in staat waren. Je bent moe en beetje bij beetje maakt boosheid plaats voor verdriet. Alleen als je deze pijn niet onder het vloerkleed veegt, maar toelaat in je leven, kun je op een gezonde manier loskomen van de ander. Je raakt niet verbitterd, maar voelt langzaam maar zeker steeds meer mildheid. Je bent zelfs in staat terug te kijken op de fijne momenten in de relatie. Je kunt zien wat of tot waar de verbroken relatie je gebracht heeft en vindt steeds beter je weg in het contact met de andere ouder. Je kunt jezelf én je kinderen geen groter geschenk geven!

 

 

Hopelijk helpt dit jou weer een stukje verder. Mocht je behoefte voelen om hierover contact te zoeken, bel 06 26 83 75 06 of mail naar anna@rensencoaching.nl

Deel dit bericht

Direct persoonlijk contact

Neem gerust contact op. Ik overleg graag hoe ik je verder kan helpen.

06 26 83 75 06

Bekijk meer berichten

Neem nu contact op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul het formulier hiernaast in. Je kunt ook altijd bellen of mailen.